Why Choose Thunderbolt 3 over Thunderbolt 4?
- highpoint001

- Mar 16, 2022
- 1 min read
Updated: May 16, 2022
Thunderbolt 3 provides the most bandwidth for storage devices
If you use Thunderbolt Connectivity for Storage devices, stick with Thunderbolt 3.
Thunderbolt 4 is shiny and new, but is actually slower for storage related applications.
While it is true that Thunderbolt 4 controllers are capable of providing up to 3 Thunderbolt downlink ports (as opposed to 1 for Thunderbolt 3), this comes at a cost. The PCIe 3.0 bandwidth is limited to x1, versus x4 for Thunderbolt 3.


In other words, Thunderbolt 4 will provide more connections, but will limit storage devices to PCIe 3.0 x1 speeds (985MB/s, MAX). By storage device we mean any drive; HDD, SSD, RAID array or enclosure, of any interface type (USB, NVMe, SAS, SATA).
HighPoint Thunderbolt 3 products, such as the RocketStor 6661A PCIe Expansion chassis and RocketStor 6662A Hardware RAID Enclosure, require x4 lanes to perform optimally. These devices are capable of delivering up to 2800MB/s of transfer performance using a Thunderbolt 3 connection.
The Takeaway:
If you use Thunderbolt for storage, we recommend Thunderbolt 3 connectivity. It is able to allocate 400% more transfer bandwidth for storage devices.
If you work primarily with video devices, or need general-use connectivity for large arrays of USB peripherals, Thunderbolt 4 may be a better option. However, it limits storage devices to PCIe 3.0x1 speeds.
.png)
Mình có lần lướt đọc mấy bình luận trên mạng thì thấy có người nhắc tới kkwin trong lúc mọi người đang trao đổi linh tinh. Mình mở ra xem qua trong thời gian ngắn, chủ yếu để nhìn bố cục và cách sắp xếp nội dung tổng thể. Nhìn nhanh thấy trình bày khá gọn, không bị rối nên mình đọc lướt một chút rồi quay lại xem các bình luận khác.
Mình có lần lướt đọc mấy bình luận trên mạng thì thấy nhắc tới TG88, nên cũng tò mò vào xem thử cho biết. Mình không tìm hiểu sâu, chỉ xem qua trong thời gian ngắn để nắm bố cục và cách sắp xếp nội dung. Cảm giác chung là trình bày khá gọn, các mục rõ ràng nên nhìn không bị rối. Với mình, chỉ cần như vậy là đủ để tham khảo nhanh khi cần, không mất nhiều thời gian.
I remember reading through a long comment thread online where the discussion was moving in different directions. Somewhere in the middle, someone mentioned PHSKY while continuing their point. I kept reading the rest of the thread as it went on, without paying special attention to that detail, and then moved on to other comments.
Có thời gian rảnh mình hay xem qua mấy nội dung giải trí cho đỡ căng thẳng, trong lúc đó có thấy nhắc tới nohu nên mình cũng tìm hiểu thử cho biết. Mình không vào với mục đích gì cụ thể, chỉ xem qua cách họ trình bày thông tin và bố cục tổng thể. Cảm nhận ban đầu là mọi thứ sắp xếp khá gọn, nhìn không bị rối mắt, đọc lướt cũng dễ hiểu. Với mình thì xem như vậy là đủ để nắm khái quát, không cần phải đào sâu thêm.
Thường thì trước giờ bóng lăn mình có thói quen đọc vài bài kèo cho đủ góc nhìn, mỗi trang một kiểu viết. Trong một bài như vậy, phần nội dung có đề cập đến Kèo nhà cái như một cơ sở để phân tích trận đấu. Mình đọc liền một mạch, chủ yếu để hiểu cách họ sắp xếp thông tin, chứ cũng không dừng lại quá lâu ở chi tiết nào.